• NOORDSCHESCHUT OP VALREEP LANGS HOOGEVEEN

  13 mei 2024
 • Lange tijd leek het erop dat Noordscheschut duur puntverlies ging leiden in de titelstrijd in de 2e klasse J. Nadat Twan Reinders de thuisploeg op voorsprong had geschoten, en Melvin Mol na veertig minuten spelen een rode prent kreeg voorgeschoteld, pakten donkere wolken zich samen boven de equipe van Berry Zandink. Maar zoals zo vaak knokten de Schutters zich vanuit geslagen positie weer terug in de wedstrijd en stapten aan het eind van een bewogen derby als winnaar van het veld.
   
  Ondanks de tropische omstandigheden waren er toch nog ruim vijfhonderd toeschouwers afgekomen op de derby der blauwen. Voor beide teams stond er het nodige op het spel. Hoogeveen kon ieder punt gebruiken in de strijd tegen directe degradatie. En voor Noordscheschut telde alleen winst, in de titelstrijd verwikkeld met Drenthina.
   
  Toen de vuurwerkdampen waren opgetrokken ging de wedstrijd vurig van start. Ondanks dat bij Noordscheschut Kevin van Dalen en Danny Kiekebelt weer terugkeerden in de basiself, liet de thuisploeg er geen gras over groeien. Tijdens de eerste speelminuut moest Wiebe Zinger al tot tweemaal toe gestrekt naar de hoek, na doelpogingen van Sander van Veen en Dylano Wolters. Noordscheschut gewaarschuwd, maar kon zich in de openingsfase moeizaam onder de druk van Hoogeveen uit spelen. Toen na 7 minuten spelen Twan Reinders de 1 - 0 aantekende, vanuit een rebound na matig wegwerken van de bezoekers, kwam deze treffer niet uit de lucht vallen.
   
  Deze domper bleek voor Noordscheschut echter het signaal om toch een tandje bij te schakelen. De pijlsnelle Enrico Schonewille brak door over de linkerflank, maar de Hoogeveen-defensie greep tijdig in. Noordscheschut voerde de druk op, maar kon niet voorkomen dat Eduard Kobes na 20 minuten spelen een levensgrote kans kreeg om de 2 - 0 binnen te koppen. Zijn inzet van dichtbij verdween over het doel van Wiebe Zinger. Aan de andere zijde was Danny Kiekebelt dicht bij de gelijkmaker. Zijn inzet in de korte hoek kon worden gekeerd door Raimond Slot. Ook Robin Sikken was dicht bij een treffer, maar diens kopbal uit een corner van Mol ging over de deklat.
   
  Zonder groots te spelen trok Noordscheschut de teugels toch wat strakker aan. Aanvalsleider Kiekebelt draaide op volle toeren en hield de voltallige Hoogeveen-defensie meer dan bezig. En ook de behendige Schonewille bleek moeilijk af te stoppen. Een tweetal fraaie solo’s van Schonewille zorgden voor het nodige gevaar. Beide doelpogingen konden keeper Slot niet verontrusten. In de 40e minuut sloeg vanuit het niets de vlam in de pan. Kiekebelt probeerde met een stijlvolle omhaal het doel van Hoogeveen onder vuur te nemen. Hij raakte echter een speler van Hoogeveen, waarna hij een groot deel van diens medespelers op zijn dak kreeg. Nadat de kruitdampen waren opgetrokken kregen Kiekebelt en Kobes een gele kaart voorgeschoteld. Mol ontving direct rood, vanwege het te fanatiek verhaal halen, in actie en gebaar, volgens de leidsman. Noordscheschut stond voor een nog moeilijker te klaren klus in een toch al niet echt voortvarend verlopende derby.
   
  Bij aanvang van het tweede bedrijf liet Noordscheschut er geen gras over groeien. Men zette de thuisploeg flink onder druk en dit leverde enkele gevaarlijke situaties op. In de 53e minuut leek Noordscheschut de 1 - 1 te maken. Maar een prachtige en loepzuivere treffer van Mees Vos werd ten onrechte vanwege buitenspel afgekeurd. Een getergd Noordscheschut ging nog fanatieker op jacht naar eerherstel. Hoogeveen, met een man meer spelend, speelde slordig en liet zich overrompelen door het tiental energieke Schutters. Een vrije bal van Ramon Brakel kon tijdig worden geblokt en ook een inzet van Kroezen kon worden gekeerd. Na ruim een uur spelen kwam Noordscheschut dan toch verdiend op gelijke hoogte. Een schot van Robin Sikken werd nog gekeerd, maar de rebound kwam voor de voeten van Kevin van Dalen die op weergaloze wijze het speeltuig in het dak van het doel, achter een kansloze en verbouwereerde Slot, joeg.
   
  Gezien het spelbeeld een meer dan terechte gelijkmaker. Na deze treffer golfde het spel weer wat meer op en neer. Een vrije bal op de rand van het zestienmetergebied van Marco Santing belandde in de muur. Verder kwamen beide teams niet verder dan enkele speldenprikken. Een kwartier voor tijd bracht Zandink met een driedubbele wissel verse krachten binnen de lijnen. Kiekebelt, Brakel en Kevin Koster werden vervangen door Bjorn Schonewille, Aron Drent en Damian Smand. Enkele minuten later stond Drent bijna aan de basis van een treffer. Met een afgemeten dieptepass op Enrico Schonewille stond deze frank en vrij voor keeper Slot, maar de doelpoging van Schonewille verdween enkele millimeters voorlangs. Toen ook aan de andere zijde een voorzet van Jan ten Cate door alles en iedereen werd gemist leek de wedstrijd op een remise af te stevenen.
   
  Hoe anders zou het lopen. Het venijn zat hem in de staart. In de 92e minuut kwam Bjorn Schonewille in balbezit en zocht zijn directe tegenstander op. Deze vloerde hem binnen de beruchte lijnen en de scheidsrechter kende gedecideerd een strafschop toe. Dit tot ontsteltenis van Hoogeveen en vreugde bij Noordscheschut. Captain Jos Kroezen ontfermde zich over deze uitgelezen buitenkans en schoot onberispelijk de 1 - 2 tegen de touwen. Hierna volgden nog enkele bloedstollende minuten waarin de overwinning van Noordscheschut niet meer in gevaar kwam.
   
  Een overwinning op karakter en doorzettingsvermogen voor Noordscheschut. Hoogeveen verzuimde om de man-meer-situatie optimaal te benutten. De Schutters blijven in het spoor van koploper Drenthina. Voor beide teams wachten nog twee finales. Aankomende zaterdag gaat Drenthina op bezoek bij het in de laatste periode goed op dreef zijnde Bedum. En Noordscheschut mag thuis om 15.00 uur aantreden tegen Gorecht.